照明扭曲

Holistic Lighting design at The Twist where architecture, art and the users are at the centre of attention.

Twist,Kistefos Museum,挪威

Spanning across the Randselva River a new bridge twists through the scenic landscape as a natural extension of the existing sculpture park in Kistefos. The building acts as an artwork in itself and is designed to exhibit art inside its spacious and bright gallery.

随着日光进入弯曲的全景窗口电动照明,光滑亮起了空间中的亮度,同时增加了展示艺术的额外光芒。整体照明概念旨在最大限度地减少全景窗口中的反射,以确保游客在外面和扭曲内部的游客最佳视图。

Lighting Concept

丹麦建筑师Big - Bjarke Ingels集团创造了这款宏伟的艺术品,清楚地指定了他们想要特别良好的展览室和高度均匀的照明效果。为了实现这一目标,所有光线水平都经过精心仔细安装在建筑物内的自然光线水平,具有针对绘画和雕塑的补充聚光灯。没有安装不必要或装饰光源,以最大限度地减少在简约空间中的不便和分心。

The lighting concept for The Twist is entitled “The Art, The spectator, The space”. It is developed with an aim to accommodate the building’s main purpose, namely to allow visitors to experience and explore the art and the architectural space without any unnecessary disturbance, as well as enhance the gallery’s magnificent sculptural shape. For any lighting task, it is crucial that the optics used are the ones best suited for the purpose to avoid over-illumination or glare, which will jeopardize the overall experience of a space – a task which this project perfectly demonstrates. In harmonious interplay with its natural surroundings, The Twist is a very beautiful showroom with varied light sources which enhance the architecture and exhibited art whilst ensuring undisturbed views of the river.

Daylight Design

A glass staircase leads down to the art gallery's lower level on the northern riverbank with the full-height glass walls. The clear view of the river brings the visitors close to the surrounding nature and adds a magnificent experience of being in immersed with nature. However, the full-height glass walls posed a unique challenge for the intended video projections on the glass staircase.

Light Bureau’s daylight specialists were engaged to undertake daylight study of this area and ensure that the frosted glass projection surface could produce a crisp image with an appropriate level of contrast inside the space. The geometry of the structure, the generous daylight openings in combination with reflections from the water below, as well as shade from the surrounding hillsides, added significant complexity to the study. All elements were carefully modelled and tested for all seasons and time of the day using simulations so that the projections were feasible at all times and during all seasons. The daylight studies clearly showed that the glass staircase received high levels of daylight illumination during specific time of the year and day, and appropriate strategies were suggested to reduce the amount of daylight in this space.

结果

In order to create such a well-lit exhibition space, Light Bureau made use of a 4000K neutral white light colour. The wall washers ensure a lighting effect that is as uniform as possible and at the same time enhance the architecture. While the carefully aligned spotlights bring out the very best in the textures, shapes and colours of the exhibition. From an aesthetic point of view, the minimalist design of the luminaires with its simple cylindrical form adds a highly uniform, discrete appearance within the spectacular exhibition spaces.

该解决方案是可持续的照明设计,其遵循在需要时添加光的设计策略,并在需要的情况下,没有安装不必要的灯具。此外,所有灯具都是高质量的LED灯具,能耗低。总的来说,扭曲的照明设计在架构,艺术和用户在关注中心。

关于该项目的事实

  • Client:Kistefos Museum
  • 建筑师:BIG Bjarke Ingels Group, Copenhagen/ Denmark (Partner in charge: Bjarke Ingels, David Zahle; head of project: Eva Seo-Andersen; project architect: Mikkel Marcker Stubgaard)
  • Interior design: Guy Robertsen
  • Electrical planning: Rambøl1/ Strøm-Hansen
  • Lighting design: Light Bureau part of AFRY
扭曲_Light Bureau_photo by Tomasz majewski

扭曲

Morten Jensen
挪威灯塔局经理

AFRY is committed to protecting your privacy and keeping your personal data secure. We process personal data in accordance with the applicable laws, regulations and ourprivacy policy.